Главният изпълнителен директор на TikTok обеща да се бори в съдилищата, за

...
Главният изпълнителен директор на TikTok обеща да се бори в съдилищата, за
Коментари Харесай

TikTok ще се бори със закона за забрана в САЩ

Главният изпълнителен шеф на TikTok обеща да се бори в съдилищата, с цел да анулира новоподписан закон в Съединени американски щати, който може да докара до забрана на известното приложение поради изказвания, че е следено от китайското държавно управление, съобщи Агенция Франс Прес.

Законът дава на TikTok 9 месеца да се отдели от китайската си компания майка ByteDance или да бъде изключен от американския пазар.

Представители на Съединени американски щати и други западни страни настояват, че платформата за обществени медии разрешава на Пекин да събира данни и да шпионира потребителите. Само в Съединените щати тя има 170 милиона консуматори, доста от които са младежи.

Критиците настояват, че TikTok е и канал за разпространяване на агитация. Китай и компанията изрично отхвърлят тези изказвания.

" Не се заблуждавайте, това е възбрана. Забрана за TikTok и възбрана за вас и вашия глас ", съобщи шефът на TikTok Шоу Зи Чу във видеоклип, оповестен в TikTok минути откакто президентът Джо Байдън подписа закона.

" Политиците може да споделят друго, само че не се обърквайте. Много от спонсорите на законопроекта признават, че възбраната на ТикТок е крайната цел ".
Чу назова този ход " подигравателен ", като се има поради, че " свободата на изложение в TikTok отразява същите американски полезности, които трансформират Съединените щати в лъч на свободата. Бъдете сигурни, че няма да отидем на никое място. Ще продължим да се борим за вашите права в съдилищата. Фактите и Конституцията са на наша страна ", сподели Чу на потребителите на платформата.

Мярката за възбрана беше включена в пакета за външна помощ на стойност 95 милиарда $, включващ военна помощ за Украйна, Израел и Тайван.
Законопроектът, който може да провокира рядката стъпка за възбрана на дадена компания да оперира на американския пазар, беше признат от Сената със 79-18 гласа три дни откакто мина през Камарата на представителите със мощна двупартийна поддръжка.

Преди гласуването шефът на ФБР Кристофър Рей съобщи, че компанията майка на TikTok ByteDance е " подчинена на китайското държавно управление ", което " всеки ден се пробва да открадне нашия изкуствен интелект и да хакне американските технологии ".

Американците би трябвало да мислят за " властта, достъпа, опциите, контрола " на TikTok като за нещо, което е в ръцете на китайското държавно управление и разследваща работа, сподели Урей.

Съгласно законопроекта ByteDance ще би трябвало да продаде приложението или да бъде изключен от магазините за приложения на Apple и Гугъл в Съединени американски щати.

Според анализатора на Wedbush Дан Айвс евентуални купувачи на TikTok биха били Microsoft или Oracle.

TikTok от години е на прицел на американските управляващи, които настояват, че платформата разрешава на Пекин да следи потребителите в Съединени американски щати.

Приетият от Конгреса законопроект също по този начин дава на президента на Съединени американски щати пълномощието да дефинира други приложения като опасност за националната сигурност, в случай че те се управляват от страна, считана за враждебна.

Миналата седмица Елон Мъск, милиардерът, притежател на X, се разгласи срещу възбраната на TikTok, като съобщи, че " това би било в прорез със свободата на словото и изразяването ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР